RÓLUNK

Küldetés megfogalmazása

Kedvenc mondásom és talán ars poeticam is, hogy az élet nem főpróba. Nincs újrázási lehetőség vagy próba állj és kezdjük a harmadik bekezdéstől. Ha elkezdted, csináld végig és csináld teljes szívvel és lélekkel! Ezt a filozófiát szeretném itt a főzdében is megvalósítani.

Vezérelvünk a modern tradíció: kisüzemi előállításban követve a nemes hagyományokat a lehető legnagyobb gondossággal eljárni az alapanyag beszerzéstől a főzdei folyamatokon át a palackozásig. Hagyni a sört elég ideig a tartályban, szűretlenül palackozni, sőt  a magyar piacon egyedülálló módon palackban érlelt ún. élősört előállítani. Mindezt persze a legmodernebb módszerekkel, különleges receptek megalkotásával, és egy kivételes sörfőző mester segítségével, követve az aktuális trendeket.

Folyamatosan új alapanyagokat, új ízeket, új recepteket kipróbálva adjuk át a kézműves sörök iránt érzett szenvedélyünket a sörkedvelőknek. Hiszünk abban, hogy jó sört, csak jó alapanyagból lehet készíteni. Már az alkimisták is tudták, hogy az arany előállításához, nem meglepő módon aranyra van szükségük. Mi is így gondoljuk.  A mi aranyunk a Maris Otter maláta, az ale sörök legjobb minőségű alapanyaga. Ebből készítjük söreinket, amiket aztán a legfinomabb komlókkal fűszerezünk.

A malátából három üstös technológiájú főzőházban készítünk sörlevet. Az első üst a maláta cefrézésére, a színlé és a máslás szűrésére alkalmas. A második üst a komlóforraló, itt kapja meg a forralás során a sörlé a szükséges mennyiségű és összetételű komlókeveréket, amely tartósít és fűszerez. A harmadik üst a tiszta sörlé előállításához szükséges örvénykád. A sörlé hűtése és az élesztő beadagolása után söreink modern köpenyhűtéses tartályokban erjednek, ahol a fermentáció alatt a hőmérsékletet és a tartályokban kialakult nyomást pontosan szabályozni tudjuk. A kész sör ezután palackokba vagy hordóba kerül.

A sztori

Az Etyeki Sörmanufaktúra alapítói élelmiszeripari mérnökökként egyetem után Belgiumban ösztöndíjasként találkoztak először a belga sörkultúrával, ahol menthetetlenül „megfertőződtek” a minőségi és különleges sörök világával. Hazatérve hosszan tervezgették, hogy egyszer majd saját főzdét nyitnak.

És hogy miért pont Etyeken? Itt telepedtek le már több mint tíz éve, szeretik a település lakóit, a környéket, ehhez szerettek volna hozzájárulni egy újabb gasztro attrakcióval.

És hogy miért pont most? Mert mára jutott el a magyar sörpiac oda, hogy egyre nagyobb létjogosultságot nyernek a minőségi, kézműves, egyedi sörök és kialakult a kategória fogyasztói rétege is. A főzdét Etyek-Botpusztán saját elképzelésük szerint építették meg, és 2015-ben már első saját sörüket csapolhatták.

A jó sörnek is kell a cégér! Az inspirációt egy bécsi bolhapiacon vett házi nyomdakészlet adta, ami egyedi figurákat és antik grafikákat tartalmazott, és ami remekül passzolt a tulajdonosok által megfogalmazott „modern tradíció” elképzeléshez. Ezt tovább gondolva született meg a fekete ES logó egy csipetnyi rózsaszínnel, utalva rá, hogy itt a piacra nem jellemző módon, a főzde tulajdonosa hölgy. Aztán az egyes sörfajták nevei és vizuális megjelenése is „összeállt” egy egységes képpé.

Mi a cél? Az, hogy a sörkedvelők széles ízvilággal találkozhassanak az Etyeki Sörmanufaktúra kínálatában. Az alapot a magas minőségű, világos angol és belga sörök jelentik, de főznek pilsenit és skandináv portert is. Nyárra könnyebb gyümölcsös söröket is terveznek, amik szezonális változatosságot biztosítanak.

CSAPAT

Radányi Orsolya

Alapító, főzdevezető


Tucsni Nikolett, Tucsni Erika, Miksa Kende, Huszti Márk